Praktisk del
Den praktiska utbildningen är beräknad på 45 flygningar och 57 övningar fördelat på 15-30 tillfällen och delas in i fyra delar. Den praktiska utbildningen varvas också med teori allt efter behov. Första delen syftar till att orientera eleven i segelflygning, både teoretiskt och praktiskt. Andra delen fokuserar på den praktiska flygningen och eleven lär sig starta, landa och flyga på ett säkert sätt. Andra delen avslutas med att eleven gör sina första ensamflygningar och får ett så kallat C-diplom. I den tredje delen lär sig eleven hur man med ett segelflygplan kan både stanna länge uppe i luften och vinna höjd genom att utnyttja uppvindar (termik). I sista delen av utbildningen får eleven bland annat lära sig vad man ska tänka på när man flyger en sträcka som ligger så långt från startpunkten att man inte vet med säkerhet om man kan komma tillbaka.
Antalet tillfällen och flygningar beror mycket på vädret och kan variera både uppåt och nedåt. För att kunna ansöka om ett certifikat ska dock 45 flygningar ha utförts, varav minst 2 timmar i ensamkommando. Utbildningen genomförs i en- och tvåsitsiga segelflygplan samt motorsegelflygplan. Bogsering sker normalt till 600 m och en segelflygsstart kan variera allt mellan elva minuter och en timme. I det fall flygningen görs med motorseglare är flygtiden 15 minuter.
Certifikatutbildningen följer Transportstyrelsens utbildningsplan . Något som är viktigt att tänka på är att i god tid före första ensamflygningen ansöka om Medical hos en Flygläkare. Godkända flygläkare finner du påTransportstyrelsens hemsida.
Praktisk flygning
Omfattning
Tillfällen
Kortkurs/startkurs
(medlemskap, litteratur och teori ingår)
6 flygningar
Flygtid ca 1,5 tim
2-3
Kvällstid
Grundkurs (C-diplom )
19 flygningar
Flygtid ca 8 tim
5-8
Kvällstid
Termikutbildning
10 flygningar
Flygtid ca 6 tim
5
Kväll och dag
Sträckflygutbildning
10 flygningar
Flygtid ca 6 tim
5
Kväll och dag
Priser (se Prislista):
Utbildningen kan delas in i fyra moment:
Kortkurs/Startkurs ingår som en förberedande del i grundutbildningen, innehåller sex flygningar och den litteratur som du behöver för att sätta dig in i vad flygningen innebär. Alla sex flygningar genomförs med segelflyglärare vilket innebär att det är en naturlig del i en eventuell fortsatt utbildning. Efter genomgången kurs kommer du ha en klar uppfattning om segelflyg är något du vill fördjupa dig i. Förutom flygningarna ingår även medlemskap för innevarande år alternativt även nästkommande år i fall kursen påbörjas på hösten. Kortkursen/Startkursen ger dig även rätt att delta i den lektionsledda teorin.
Segelflyg grundutbildning: Syftet med denna del av utbildningen är att lära sig start, landning och hantera flygplanet på ett säkert sätt. Om allt går som beräknat har du gjort tre ensamflygningar (EK) och erhållit ditt C-diplom. Nu har du möjlighet att segelflyga utan att ha med en lärare i baksits. Första steget till att bli en riktig pilot.
Termikutbildning Då lär du dig att utnyttja solinstrålningens inverka på olika markbeskaffenheter som berg och dalar, ljusa och mörka underlag. Hitta ställen där luften stiger snabbare än ditt segelflygplan sjunker. På detta sätt kan du hålla dig flygande i flera timmar trots att du och ditt flygplan är bra mycket tyngre än luften omkring dig.
Sträckflygutbildning då du lär dig att flyga längre sträckor genom att utnyttja termiken och planets prestanda. Du får lära dig att landa på okända fält, flyga in dig på nya flygplanstyper samt veta vad du bör tänka på när du har med en person som aldrig tidigare suttit i ett segelflygplan. Efter avslutad utbildning har du rätt att ansöka om segelflygarcertifikat